2022-23

Marraskuu 2022

Haastattelussa kuukauden PaVelainen Eero, 14v.

Parhaat saavutukset: "2021 Hopeasomman normaalimatkalla (p) 11. ja 2022 KLL:n normaalimatkalla (p) 12."

Kauanko olet ollut mukana PaVessa: "6 vuotta"

Mikä PaVessa on parasta?: "Sieltä saa uusia kavereita, valmentajat ovat mukavia ja treenit hyviä. Lisäksi oppii hiihtämään. Treeneissä kaikki otetaan mukaan heti alusta alkaen eikä ketään jätetä yksin."

Tulevan kauden tavoitteet: "Top 10 Hopeasomman normaalimatkalla (p) ja Top 10 KLL:n kilpailuissa."

Lempihiihtomatka ja -tyyli: "Perinteisen tyylin normaalimatka"

Eero on yksi PaVen lupaavista nuorista hiihtäjistä, joka on jokaisen valmentajan unelma. Eero näyttää muille mallia miten eletään seuran arvoja noudattaen ja mitä tarkoittaa "hyväkäytöksinen nuori". Hän on hyvä esikuva meille kaikille.


Joulukuu 2022

Haastattelussa kuukauden PaVelainen Teemu, 16v.

Parhaat saavutukset: "Piirikunnallisista ja koulujenvälisistä kisoista lukuisia voittoja ja Aluemestaruuskisoista muutamia podium sijoja tullut"

Kauanko olet ollut mukana PaVessa: "yli 10 vuotta"

Mikä PaVessa on parasta?: "Pyrkimys jatkuvaan ja pitkäaikaiseen kehitykseen niin seuratoiminnassa kuin harjoittelussakin."

Olet Sisusomman valmentaja. Miten päädyit siihen rooliin? "Kun Sisusomman ryhmä alkoi kasvaa, tarvittiin sinne lisävahvistusta ja itsellä sattui olemaan tarvittavaa aikaa ja valmennuskokemusta hommaan, joten liityin mukaan."

Mikä on parasta Sisusommassa? "Lasten aito innostus ja rakkaus kaikkea kohtaan; jokaista asiaa, ihmistä ja harjoitusta lähestytään positiivisesti ja ennakkoluulottomasti."

Mitä Sisusompa on antanut sinulle? "Sisusompa on antanut moniin asioihin uudenlaista perspektiiviä ja kehittänyt minua valmentajana. Tärkein asia on kuitenkin se, että olen saanut ison joukon pikku ystäviä joiden kanssa on mukava viettää keskiviikko illat."

Mitä haluaisit sanoa niille nuorille, jotka haaveilevat lasten ja nuorten ohjaamisesta? "Innokkaille valmentajille on aina kysyntää. Innokkuus ja vastuullisuus on tarpeellinen pätevyys moniin paikkoihin ja vain tekemällä oppii lisää. Esimerkiksi seurakunnat, urheiluseurat ja partiolippukunnat ovat hyviä paikkoja hakea jo nuorena."

Pipari vai joulutorttu? "Molempi parempi."

Teemu on PaVen yksi suosituimmista valmentajista. Hän on täydellä sydämellään mukana Sisusomman valmentamisessa ja se näkyy jokaisella treenikerralla. Teemun kaltaiset valmentajat ovat niitä, jotka tekevät PaVesta PaVen - vähän paremman seuran meille kaikille.


Kuukauden pavelainen Tammikuu 2023

1. Ketä hiihtoperheeseenne kuuluu?     

"Kaisa 31v, Tapio 33v, Aino 7v, Ella 5v, Niilo 2v, Heta 8kk "

2. Miten tulitte PaVeen ja kauanko olette olleet mukana toiminnassa? "Olemme olleet mukana kaksi vuotta. Ensin aloitti Aino hiihtokoulussa talvella 2021, jonka jälkeen jatkoi treeniryhmään. Ella seurasi perässä heti, kun ikä antoi myöden."

3. Mikä PaVessa on parasta? 

"Tapio: Yhteisöllisyys  
Kaisa: Yhdessä tekemisen meininki ilon kautta. Vanhempana arvostan myös seuran käytännön järjestelyjen toimivuutta.
Aino: En osaa päättää (miettii…) Pokaalit, Vuokatin leiri, ja treeneissä hiihdetyt lenkit 1km, 3km jne. 
Ella: Hippa!                                                                                                                                                            

Niilo: Hiihtää :D" 

4. Mitä haluaisitte sanoa niille, jotka miettivät hiihtoharrastuksen aloittamista ja/tai seuratoimintaan osallistumista? "Lapset tykkäävät ja näkevät hyvää mallia, kun vanhemmat osallistuvat toimintaan talkoissa tai lähtöviivalla. Taito- ja pääsyvaatimuksia ei ole kumpaankaan, ja kaikkien panoksesta on hyötyä!"

5, Mitä odotuksia on kuluvalle kaudelle? "Lisää lunta, ja yhtä pitkää ja hienoa hiihtokautta Helsinkiin kuin viime vuonna."

Tässä perheessä kulminoituu koko PaVen toiminta-ajatus - urheilullisuus, ystävällisyys ja yhteisöllisyys. Hiihtoharrastus voi olla niin paljon muutakin kuin vain lapsen kuljettamista treeneihin. Vaikka itsellä ei olisi hiihtokipinää niin talkoolaisena pääsee osaksi mahtavaa porukkaa.


Kuukauden pavelainen Helmikuu 2023

Kuka ja minkä ikäinen? "Juho Länsiluoto, 17"

Miten päädyit hiihtoladulle, PaVeen ja milloin? "Päädyin laduille hiihtotaustaisten vanhempien kautta. PaVeen tulin vasta 7-vuotiaana vaikka olin sitä ennen jo kilpailuja hiihtänyt."

Parasta PaVessa? "PaVessa on parasta hyvät yhteistreenit seurakavereiden kanssa."

Tähän astisen urasi kohokohdat? "Matka Italiaan edustamaan Suomea nuorten olympiafestivaaleilla 2023."

Mitä menestyminen mielestäsi vaatii? "Menestyminen vaatii säännöllistä harjoittelua ja nukkumista."

Tavoitteet hiihtäjänä? "Hiihtää kovaa yleisessä sarjassa."

Pahin pettymyksesi hiihdossa ja miten pääsit siitä yli? "Ei tule nyt mitään pahoja pettymyksiä mieleen kyllä."

Mitä sanoisit niille nuorille hiihtäjille, jotka haaveilevat kansainvälisestä menestyksestä? "Se on mahdollista, mutta se vaatii töitä."

Juho on seuran oma kasvatti, joka on niittänyt nuoresta iästään huolimatta mainetta jo kansanvälisilläkin laduilla. Paloheinästä ja PaVesta maailmalle!

EYOF23: 10km(p) 20., 7,5km(v) 14., sprintti 33.

Suomen cup -viesti23: 3. (Eevert ja Erkka)

PM- kisat23: sprinnti 7.,  10km(v) 11, viesti 4.

SM23: Sprintti 4., 20km 3., viesti 3. (Eino ja Eevert)


1. 📷 photo credits: Przemyslaw Molik

Huhtikuun 2023 kuukauden PaVelainen

1. Kuka ja minkä ikäinen? "Saana, 9v."
2. Miten päädyit PaVeen ja milloin? "Isoveli harrasti PaVessa ja odotin pitkään innokkaasti, että pääsisin mukaan. Vihdoin pääsin Mineihin, kun täytin neljä vuotta."
3. Parasta PaVessa? "Kaikki. Tykkään hiihtää."
4. Parhaat saavutukset? "Sarjahiihtojen ja OP Cupin voitto ja joidenkin kovien kilpailijoiden voittaminen isoissa kisoissa."
5. Tavoitteet hiihtäjänä? "Voittaa MM-kultaa."
6. Lempi hiihtomatka- ja tyyli? "Ennen tykkäsin enemmän pertsasta, mutta nykyään lempityylini on vapaa. Kisoissa tykkään eniten pitkistä matkoista. Paloheinässä tykkään hiihtää kolmosen ja vitosen lenkkejä."
7. Paras pääsiäisherkku? "Mignon-muna"

Saana on yksi PaVen aktiivisimmista hiihtäjistä, jonka kaikessa toiminassa näkyy rakkaus lajiin. Vaikka Saana ei aina olekaan korkeimmalla korokkeella, niin hän nauttii jokaisesta harjoituksesta ja kilpailusta yrittäen aina tehdä parhaansa. 


Toukokuun 2023 kuukauden PaVelainen

1. Kuka ja minkä ikäinen? "Loviisa ja ihan kohta 11 vuotta."

2. Koska ja miten tulit PaVeen? "Aloitin mineissä 5-vuotiaana. Harrastus oli helppo aloittaa isoveljen jalanjäljissä. "

3. Mikä PaVessa on parasta? "Parasta on kaverit ja monipuoliset treenit. Lisäksi on hyvä, että voin harrastaa, vaikka en halua kisata."

4. Mikä sai sinut lähtemään mukaan talkoolaiseksi ja mikä siinä on parasta? "Aloitin talkootyöt viime talvena kisakansliasta.  Olin katsomassa kilpailuja ja ennen kisojen alkua menin avuksi kisakansliaan. Tänä talvena olin jälleen apuna kisakansliassa ja lisäksi mehupisteellä, kisaradan rakennustöissä sekä myyntipisteellä. Mukavinta on työskennellä myyntipisteellä, koska siinä on koko ajan tekemistä."

5. Mitä sinulla on kesäsuunnitelmissa? "Kesällä aioin lähteä rullahiihtoleirille Otepäähän ja mökille Kainuuseen."

6. Vappupallo vai serpentiini? "Vappupallo"

Loviisa on ahkera talkoolainen, joka tykkää harrastaa hiihtoa. Meillä PaVessa voi harrastaa juuri sillä tasolla kuin haluaa, eikä kenenkään ole pakko kilpailla. Jokainen voi valita juuri sellaisen polun kuin itsestä tuntuu parhaalta.


Kesäkuun 2023 kuukauden PaVelaiset

1. Kuka ja minkä ikäinen?

Aamos: ”Mä olen Aamos ja mä olen kahdeksan vuotta.”
Eerik: ”Olen Eerik ja olen yhdeksän.”

2. Koska tulit PaVeen ja miten?
Aamos: ”Halusin mennä hiihtokisoihin. Kisaamista varten piti liittyä jonkun hiihtoseuran jäseneksi. Siksi mä tulin PaVeen.”

Eerik: ”Mun pikkuveli halusi mennä hiihtokisoihin. Aamos sai sieltä niin hienon pokaalin ja karkkipussin, että sitten mäkin halusin mennä hiihtokisoihin ja PaVeen.”

3. Mitä kaikkea olet seurassa tehnyt?

”Ollaan hiihdetty, rullahiihdetty, juostu, yleisurheiltu, voimisteltu, käyty kisoissa ja leireillä.”

4. Mikä PaVessa on parasta?

Aamos: ”Kisaaminen.”
Eerik: ”Hiihtäminen.”

5. Mikälaisista treeneeistä pidät?

Aamos: ”Porrastreeneistä.”
Eerik: ”Sellaisista, joissa treenataan nopeutta.”

6. Mitä on kesälomasuunnitelmissa?

”Mennään Tanskaan Legolandiin, Paven leirille ja HesaCuppiin.”

Aamos ja Eerik liittyivät Pakilan Vedon jäseniksi talvella 2022 ja kävivät alkuun vain kisoissa. Syksyllä 2022 he alkoivat treenata myös valmennusryhmässä. 


Heinäkuun 2023 kuukauden PaVelainen

1. Kuka olet?

Olen Visa Palonen. Sarja M60 – tosin ainoa kilpailuni on vuosittainen Vuokatti-hiihto, ja sielläkin ainoa tavoitteeni nykyisin on päästä maaliin ehjin nahoin. Parhaat urheilusaavutukseni ovat suunnistuksen puolelta vuosikymmenten takaa.

2. Milloin ja miten tulit mukaan PaVen toimintaan?

Tulin mukaan v. 2012 tyttäreni Siirin siivellä, kun hän osallistui Lasten hiihtokouluun. Viitisen vuotta aiemmin olin itse innostunut uudestaan hiihdosta ja kiersin mm. maastohiihdon maratonmatkoja mukavassa porukassa.

3. Mitä kaikkea olet seurassa tehnyt?

Olen tehnyt PaVessa melkein kaikkea muuta paitsi osallistunut itse kilpailuihin. Ehkä niidenkin aika vielä joskus tulee… Seurassa ja työelämässä on ollut niin paljon muuta puuhaa, että omat hiihtoni ovat jääneet turhan vähälle.

Seuran johtokunnassa olen ollut mukana muistaakseni vuodesta 2017, ja puheenjohtajana 2018–2023.

4. Mikä PaVessa on parasta?

PaVessa parasta on hyvä seurahenki ja jatkuva kehittyminen.

Seuran arvot ­­­– ystävyys ja urheilullisuus – ovat kaiken perustana.

5. Ensi vuosi on PaVen juhlavuosi. Olisiko sinulla jakaa joku kultainen muisto puheenjohtajuusajoiltasi?

Kultaisia muistoja on lukuisia, mutta kyllä kaikkein hienoimpia hetkiä itselleni ovat olleet ne, kun on päässyt aitiopaikalla PaVen majan nurkalla seuraamaan, kun jatkuvasti suurempi joukko pieniä ja isoja PaVen urheilijoita on lähdössä iloisella mielellä kisoihin ja omiin harjoituksiinsa.

6. Terveiset jäsenille

Tule rohkeasti mukaan! Osallistu kilpailuihin ja tule mukaan treeneihin, vaikka et huipulle tähtäisikään. Meillä löytyy sopiva valmennusryhmä ja viestijoukkue kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille.

Tule mukaan järjestämään kisoja ja tapahtumia meidän kanssamme. Kehity uudeksi valmentajaksi. Tule talkoolaiseksi, toimitsijaksi, ohjaajaksi, huoltajaksi tai vaikka joukkueen johtajaksi. Pääset samalla seuraamaan ja kannustamaan myös meidän nuorten urheilijoidemme matkaa kohti huippua.

Kannustan urheilijoitamme ja heidän taustajoukkojaan tulemaan mukaan myös seuran kehittämis- ja johtotehtäviin! Seuran toimikunnissa, hallinnossa, viestinnässä, markkinoinnissa, tietotekniikassa ja taloudessa on tarjolla mielenkiintoisia ja monipuolisia vapaaehtoistehtäviä. Seuratoiminnan tehtävät saattavat joskus olla ratkaiseva lisä niin nuoren työnhakijan CV:ssä kuin muussakin elämässä.

Seuran väki kiittää Visaa puheenjohtajuusvuosista!


Syyskuun 2023 kuukauden PaVelainen

1. Kuka ja minkä ikäinen?  Tuomas Latvalahti, 16 v.

2. Miten päädyit PaVeen ja milloin? Aloitin ampumahiihdon Tuusulan Voima-veikoissa. Siellä kuitenkin pääpaino oli ammunta harjoittelussa ja halusin saada enemmän valmennusta myös hiihdossa. Paveen liityin kolme vuotta sitten.

3. Mikä PaVessa on parasta? Pääse treenaamaan oman ikäluokan "kärkimiesten" kanssa. Henki ryhmässä on hyvä ja kannustava. 

4. Mitkä ovat mielestäsi edut useamman lajin harrastamisessa ja mitä haasteita siitä seuraa?Harjoitukset ovat monipuoliset/erilaiset kun harrastaa eri lajeja. Haasteita kuitenkin tulee jos/kun harjoitukset sattuvat päällekkäin.

5. Parhaat saavutukset? Ampumahiihdossa paras yksittäinen saavutus on Baltic cupin Viron osakilpailun kaksi 3. sijaa. Kilpailuissa oli mukana Baltian maiden ikäluokan kärkimiehet.

Viime kaudelta onnistuin myös voittamaan Suomen mestaruuden sekä rulla-ampumahiihdossa että-ampumahiihdossa.

Maastohiihdossa pidän parhaana saavutuksina viime talven Hopeasomman sprintti ja viestituloksia. 

6. Tavoitteet urheilijana? Pärjätä mahdollisimman hyvin sekä kotimaan että ulkomaan kilpailuissa. Tämä tavoite pätee sekä tulevaan kauteen että koko uraan.

7. Suosikkitreeni? Mikä siinä on parasta? Tykkään treenata kovaa. Harjoitukset joissa mitataan maksimikestävyyttä ovat parhaita.


Lokakuun 2023 kuukauden PaVelainen

1. Kuka ja minkä ikäinen?  Liina Sinisalo 13v

2. Miten päädyit PaVeen ja milloin? Päädyin Paveen pari vuotta sitten. Muutamat kaverini olivat käyneet siellä ja tykänneet. Halusin lähteä kokeilemaan ja koska se oli niin kivaa, niin jäin ryhmään.

3. Mitä kaikkea olet päässyt tekemään Sisusommassa? Ollaan käyty portaissa, leikitty hippaa, pelattu kaikkea mahdollista palloilla, juostu, hiihdetty sekä leikitty mustekalaleikkiä eli kaikkea.

4. Mikä PaVessa on parasta?  Liinan mielestä kaikki ovat yhtä hyviä Sisusommassa, polttopallo on erityisen kivaa ja tietysti valmentajat❤️ Vanhempana ulkoilu, liikunta ja leirit, jossa valmis ohjelma.

5. Kumpi on kivempaa, juoksu vai hiihto? Juoksu

Liina on Sisusomman vakiokävijä, joka osallistuu innolla kaikkeen toimintaan viikosta toiseen. Hän saa omalla toiminnallaan muutkin viihtymään ryhmässä. 

Kuukauden PaVelainen marraskuu 2023

1. Kuka ja minkä ikäinen? Anna Willberg ja 43 v.

2. Kauanko olet ollut mukana seurassa? Olen ollut mukana noin vuoden ajan.

3. Miksi valitsit juuri PaVen ja Rautasomman? Olen aloittanut hiihdon vasta 35-vuotiaana, eikä aiempaa seurakokemusta ole ollut. Osallistuttuani muutamaan massahiihtotapahtumaan halusin alkaa panostamaan enemmän tekniikkaharjoitteluun ja haaveilin osallistumisesta kansallisiin kilpailuihin. Tästä syystä päätin lähteä mukaan sellaiseen seuraan, jossa olisi tarjolla minulle sopiva aikuisryhmä, jonka tavoitteena on valmentaa kaiken tasoisia ja ikäisiä harrastajia myös kilpailuihin. Rautasompa tuntui helposti lähestyttävältä ryhmältä, jossa oli tarjolla laadukasta valmennusta aikuisharrastajalle.

4. Mikä PaVessa on parasta? Jokaviikkoiset yhteistreenit mukavassa ryhmässä, sekä ehdottomasti sarjahiihdot, joissa pääsee kokeilemaan kilpailemista matalalla kynnyksellä kaikenlaisilla matkoilla ja molemmilla tyyleillä.

5. Mitä valmennus ja kilpaileminen antaa sinulle? Haluan tulla hiihdossa nopeammaksi ja taitavammaksi. Valmennus antaa avaimet kehittymiseen. Olen aika hidas oppimaan mitä tulee hiihtoon, ja minulle toimii parhaiten loputon samojen asioiden ja tekniikoiden toisto. On hienoa huomata, kun ohjeet tarttuvat lopulta omaan hiihtoon.

Olen ollut nuoresta saakka erittäin kilpailuhenkinen urheilussa. Kilpailut ovat minulle luonnollinen paikka mitata, että onko kehitystä tapahtunut ja mille tasolle olen kaikella harjoittelulla yltänyt. Myös itse kilpaileminen on kehittävää tekemistä ja uskon, että kilpailutilanteissa voi oppia jotain sellaista, jota treeneissä ei välttämättä tule vastaan. Olen iloinen, että olen löytänyt aikuisiällä lajin, joissa parasta kilpailuissa on sijoittumisen sijasta yhdessä liikkuminen ja hauskanpito.

6. Mitä sanoisit niille aikuisille, jotka vasta harkitsevat valmennukseen liittymistä ja kilpailemisen kokeilemista? Valmennuksessa oppii aivan joka viikko jotain uutta ja usein se käy niin, että ryhmänä yhdessä oivallamme asioita. Ryhmässä tulee myös usein treenattua monipuolisemmin kuin mitä itse ymmärtäisi tai viitsisi kotiladulla yksin suorittaa. Sanoisin, että juuri monipuolisuus on kehittänyt minua eniten hiihtäjänä. Kannattaa lähteä siis ehdottomasti mukaan, jos se vähänkin on käynyt mielessä. Seuran kautta on myös erittäin helppo lähteä kokeilemaan kilpailemista ilman minkäänlaisia suorituspaineita PaVe:n omissa kilpailussa

7. Perinteinen vai vapaa? Vapaa :) Viime aikoina olen vähän innostunut perinteisestäkin, mutta pysyköön se vielä kakkoslajina.Kuukauden PaVelainen joulukuu 2023

1. Kuka olen? Olen Anni Tuomi ja Skidien yksi kolmesta vastuuvalmentajasta.

2. Koska ja miten tulit PaVeen? Tulin PaVen toimintaan mukaan syksyllä -22 poikani hiihtoharrastuksen myötä.

3. Mikä on taustasi? Olen liikkunut pienestä pitäen monipuolisesti ja päädyin lopulta tekemään liikkumisesta itselleni ammatin. Olen koulutukseltani liikunnanopettaja. Olen hiihtänyt pienestä pitäen, mutta innostuin hiihdosta vasta opintojeni myötä. Työskentelen Kolmen kampuksen urheiluopistolla, missä opetan liikunnanohjauksen perustutkinnolla tulevia liikuntaneuvojia. Opetussisältöihini kuuluu mm. liikunnan ohjaaminen ja liikuntaneuvonta eri ikäisille asiakkaille sekä uimaopettajien sekä uimavalvojien kouluttaminen. Minut voit bongata myös laskettelurinteestä opetakki päällä joko suksilla tai lumilaudalla.

4. Miten päädyit valmentajaksi? Skidisompa tarvitsi valmentajia kaudelle 23-24, joten ilmoittauduin mukaan yhdessä Tuomaksen ja Tapion kanssa. Meillä on kasassa hyvä tiimi! Lisäksi on hienoa jakaa harrastus oman poikani kanssa!

5. Terveisiä lasten vanhemmille. Arki on täynnä seikkailuja sekä mahdollisuuksia liikkua – lapset tarvitsevat monipuolista liikettä joka päivä! Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan varhaislapsuudessa ja meidän aikuisten esimerkillä ja asenteella liikkumista kohtaan on iso merkitys. Näytetään siis esimerkkiä, miten valloitetaan pihan iso lumikasa, kiivetään puuhun ja luistellaan kengillä jäätyneiden vesilammikoiden päällä. Monipuolisista liikkumiskokemuksista on hyötyä myös hiihtotaidon opettelussa. Ja yksi juttu vielä – kaatumisesta saa pisteitä! Nähdään ladulla!

6. Paras jouluruoka. Kalat ja keitetyt perunat. 

Anni on koko skidisomman uuden valmentajatiimin kanssa tuonut uutta pontta lasten harjoitteluun ja jakaa osaamistaan mielellään myös vanhemmille.